Indicatori comportamentali-inca o resursa in cunoasterea celorlalti

Încep rubrica “Psihologie” prin a posta un ghid practic de cunoaștere a emoțiilor celorlalți. Cu toții avem stări sufletești, de cele mai multe ori diferite și fluctuante în aceeași măsură de la o situație cotidiană la alta, sau de la un eveniment la altul. În anumite momente putem fi entuziasmați, exaltați, fericiți și euforici iar în alte împrejurări, posomorâți, irașcibili, disprețuitori sau triști. Cunoașterea emoțiilor celorlalți este folositoare atât pentru a-i cunoaște și înțelege mai bine cât și pentru a ști cum să ne comportăm noi înșine în raport cu interlocutorii noștri, de cele mai multe ori pentru satisfacerea unor nevoi personale-de ce nu? Înainte de a începe, țin să menționez faptul că există și indicatori falsificați de ceilalți cu scopul de a induce în eroare sau pur și simplu de a mima anumite emoții inexistente cu adevărat (zâmbet fals, falsa ironie, ș.ș.m.d), indicatori pe care îi vom parcurge împreună.

  • Atitudini sumisive\de supunere sau chiar aversiune față de propria persoană: picioare ținute drept și încrucișate în formă de foarfecă (și\sau voința de a fi considerat arogant), ascunderea picioarelor (sub scaun, de cele mai multe ori), postura defensivă a mâinilor ce sunt împreunate în față, aprobarea cu capul de sus în jos, sprâncene ridicate și ochi relaxați (figura inocenței), un singur picior pe care cade toata greutatea corpului iar celălalt picior este îndoit cu talpa, fie în față, fie în spate sau cu vârful atingând pamântul, roșeața feței, deoarece după cum spune și Peter Collett, indivizii care înroșesc des sunt cei mai preocupați și îngrijorați pentru felul în care sunt văzuți de ceilalți. Rosul unghiilor este deasemenea de cele mai multe ori un semn al dezaprecierii propriei persoane  sau de ostilitate inhibtă.
  • Semne ale minciunii și ale anxietății (îngrijorării): Am ales aceste două manifestări (minciuna și anxietatea) pentru a fi puse împreună deoarece nici gesturile, mimica și micro-expresiile care le trădează nu le exclud reciproc. Așadar, principalele semne ale anxietații și minciunii sunt: “atingerea corporală” ca formă a autoliniștirii, prin atingerea părului, atingerea unei părți opuse ale corpului (mâna dreaptă care atinge brațul de la mâna stângă), frecarea mâinilor, jocul cu inelul, sprâncene ridicate și unite, mușcarea ambelor buze, în care buza de sus și cea de jos sunt trase înăuntrul gurii și ținute strâns. Ferirea privirii sau o privire mult prea atentă împreunate cu acoperirea gurii (la copii), masarea părții drepte a buzelor (la adoleșcenți) și atingerea părții de jos a nasului sau a nasului cu mana\umflarea nărilor (la adulți) cât și atingerea buzelor cu degetul sunt semne clare ale minciunii.
  • Indicatori general valabili și care merită luați în considerare:mușcarea buzelor=reprimarea\ascunderea unui sentiment; dilatarea pupilei=un sentiment cu trăire puternică; scoaterea limbii pentru mai mult timp=indisponibilitate\ocupație sau chiar respingere; bătaia pe spate în timpul unei îmbrățișări dintre doi oameni=dorința inconștienta de a-i transmite celuilalt că dorești să fi liber; nasul “șifonat” sau puțin adus în jos și ridicarea colțului stâng al buzei=dezgust; atingerea sprâncenei=dorința de a ascunde un sentiment.

Pentru a ști ceea ce simte celălat sau chiar ceea ce gândește este necesar să nu ne lăsăm induși în eroare de expresiile falsificate (iar pe această temă voi reveni cu diferențele dintre zâmbetele autentice și sincere care manifestă adevărata fericire și cele false care numai mimează fericirea-asta numai dacă voi primi feedback-uri pozitive și pe aceste teme 😀 ), dar nu în ultimul rând să nu uităm să uzăm de calitățile empatice și intuitive, care oferă un surplus de cunoaștere a emoțiilor celorlalți.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s