De ce fac debate

Debate-ul, sau dezbaterile academice reprezintă după cum este sugerat și de denumire, un mod de dezbatere la un nivel înalt, un nivel ce necesită cunoștințe în majoritatea domeniilor dintr-o societate (educație, politică, economie, justiție, ș.ș.m.d). Pentru mine personal, această modalitate de a te manifesta, de a te folosi de propriile tale aptitudini și calități (oratorice, persuasive, empatice, lingvistice, de inteligență) este o ocazie minunată și o oportunitate uriașă de a mă dezvolta personal din toate punctele de vedere. Entitatea non-guvernamentală DSDC, a cărei membru sunt-și spun asta cu multă mândrie-este una din puținele entități, care în condițiile unei societăți mult prea conformiste, neimplicate si delăsătoare, dorește să schimbe, să se implice, să propună, și nu în ultimul rănd, să educe. Ei bine, această entitate are tot potențialul de a-i învăța pe tineri cum să dezbată, cum să-și susțină propriile argumente, cum să vorbească în public, și multe altele. În continuare voi prezenta câteva motive majore și esențiale pentru care eu fac debate-poate îi conving pe cei care citesc această postare să facă și ei parte din această organizație 😛

  • Elimină anxietatea comunicațională- multe studii arată că de cele mai multe ori, frica de a vorbi în public este mai mare decât frica de a muri. Prin traininguri ținute de experți în arta vorbitului în public, dar și prin participarea propriu-zisă la competiții numeroase (atât în cadrul organizației, cât și la competițiile naționale), învățăm să ne controlăm emoțiile de a vorbi în public, pâna la eliminarea lor definitivă.
  • Dezvoltă încrederea în sine- la început nu credeam acest lucru, dar după câteva competiții am realizat că socializarea cu debateri din diferite orașe ale țării, vorbitul în public în sine cu tehnicile de persuasivitate, exprimarea emoțiilor și bineînțeles câștigarea majorității meciurilor, te validează ca persoană și îți ofera un surplus de încredere în propriile tale aptitudini (printre care și cea de a gândi-critic de cele mai multe ori, de a convinge și de a te face înțeles)
  • Îmbunătățește stilul și imaginea- Tot limbajul non-verbal și stilul de a argumenta, de a-ți expune propriile idei și convingeri, dar și modul în care alegi să faci acest lucru, sunt lucruri pe care le înveți în cadrul organizației, lucruri care te ajută în primul rând în viața cotidiană și în relațiile interumane. Cu toții avem o oarecare nevoie  patologică de aprobare și de a avea dreptate. Atunci de ce nu am obține acestea într-un mod mult mai ușor, cu stil?
  • Oferă oportunități- în piața muncii actuale, din ce în ce mai mulți angajatori apreciază calitățile vorbitului în public, dar și cei care au proprile lor intreprinderi și stăpânesc această artă, iși dezvoltă mult mai bine afacerea și prin încrederea manifestată, obțin mai multe contracte și facilități. Există și inițiative precum excursii și tabere, lucruri ce-i fac pe tineri să-și îmbunătățească capacitățile de socializare într-un mediu ce îmbină formalul cu non-formalul (distracție, activități, etc). A vorbi în public înseamnă să iei atitudine, să fi non-conformist, să îi influențezi tu pe ceilalți într-un mod cât mai profesionist și să câștigi în urma acestor reacții.

Thanks! 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s