Invidia ca si fenomen social

Invidia, precum ura, mânia, și multe alte sentimente negative, ascunde în spatele ei suferință. Această suferință, urmată de invidie, are valențe psihologice ale complexului de inferioritate vis a vis de persoana invidiată. În plan social, aceasta se manifestă sub diferitele ei forme comportamentale (diferite de la o persoană la alta), în momentul în care, din prea mult orgoliu (orgoliul, nereprezentând stimă de sine sau încredere în forțele proprii), nu putem accepta ca celălalt să fie mai bun decât noi, că este în avantaj, și ne este greu să suportăm să fim depășiți de alții. În cele mai multe contexte, aceasta se manifestă comportamental, față de persoanele cele mai apropiate, pentru că ele sunt “competitorii noștri acerbi” față de care ne putem simți inferiori, vulnerabili sau neputincioși.

Pe lângă faptul că stârnirea invidiei celorlalți (în urma unor percepții greșite ale comportamentelor noastre, de cele mai multe ori) ar trebui să ne pluseze și mai mult stima de sine, trebuie înțeles încă de la început că cel mai folositor lucru pe care-l putem face, este să îi tratăm cu egalitate, afecțiune și înțelegere. Iar dacă noi înșine suntem cei care îi invidiem pe ceilalți, este de preferat să ne descifrăm codurile charismei și să îi lăudăm\apreciem iar nu în ultimul rând să le acceptăm criticile constructive.

În contextul acestei postări, doresc să adaug o mică povestire, care relevă și mai mult necesitatea tratării acestor persoane cu căldură sufletească, înțelegere a adevăratelor lor sentimente ce se află în spatele comportamentelor și cu egalitate: „Rătăcind pe ici, pe colo, un câine uriaș ajunse într-o odaie care avea pe toți pereții oglinzi imense. Astfel se văzu dintr-o dată înconjurat de câini. Se înfurie și începu să scrâșnească din dinți și să mârâie.  Firește și câinii din oglindă făcură la fel, descoperindu-și colții fioroși. Câinele nostru începu să se învârtă vertiginos într-o parte și în alta pentru a se apăra de atacatori, după care, latrând cu furie, se aruncă asupra unuia dintre presupușii săi adversari. În urma puternicei izbituri în oglindă, căzu la pământ fără suflare și plin de sânge. Dacă ar fi dat din coadă prietenește o singură dată, toți câinii din oglindă ar fi răspuns în același fel și astfel întâlnirealor ar fi fost o sărbătoare.”

catelush

Advertisements

8 thoughts on “Invidia ca si fenomen social

  1. Foarte bun articolul. Daca am invata sa nu mai fim invidiosi si in schimb sa incepem sa ne intrebam ce anume am putea sa facem ca sa obtinem cel pe care il invidiem, si apoi sa si facem, totul ar fi altfel. Si lumea ar fi plina de oameni motivati si fericiti. Dar nu, mai bine sa ne plangem ca nu avem ce ne dorim 😀

    1. Multumesc mult! Si bine punctat. Conformismul ridicat si neimplicarea ii face pe oameni sa se planga si doar sa astepte fara sa faca nimic in schimb. Nu vor actiona, ergo vor fi invidiosi pe cei care o fac deja 🙂

  2. Și totuși, pare că învidia este un atribut natural al vieții , și un impuls primordial aflat chair în fundația psihiculuii uman. Ea vine deseori ca revoltă împotriva parametrilor independenți de propriul concept de merit pe care nu ii putem controla (”de ce cineva mai slab si ignorant ca mine a ajuns fara niciun merit sa mă surclaseze ierarhic ? ”). Inclin să cred că a clama lipsa invidiei este un act de ipocrizie , fie ea chiar inconstientă. Nimeni nu poate scăpa de invidie și nu este cumva elevat deasupra acestui sentiment meschin, cel putin nu in mod autentic. Eforturile consider ca ar trebuii directionate spre a canaliza această invidie instinctivă într-o evoluție personală și a o converti în motivație în loc să ne lasăm satisfăcuți cu propria victimizare.

    1. În cea mai mare parte ați dat (spun simbolic asta), copy-paste postării mele. De ce spun asta? Păi evident că nimeni nu are cum să scape de acest sentiment negativ în condițiile în care persoana în cauză este tratată cu indiferență, superioritate și lipsă de afecțiune.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s