Ce reprezintă “Doamna Bovary” pentru mine

De curând am terminat de citit Doamna Bovary. O nouă lectură a reprezentat o și mai puternică impregnare în sistemul meu de valori și convingeri a ideii de feminitate. Recunosc, sunt un misogin inegalabil, dar experiențele personale și cărțile cu iz adulterin citite îmi dau tot dreptul să fiu așa. Ah! Era să uit – nu toate femeile sunt la fel – unele chiar merită cele mai sincere și nobile aprecieri din partea sexului masculin.

După cum ați intuit, Doamna Bovary este o operă ce scoate în evidență consecințele nefaste ale adulterului în condițiile unei societăți în plină ascensiune, ca doar vorbim de secolul luminilor.

Să trecem la treabă. Emma Bovary, protagonista noastră trăiește aparent o viață fericită alături de soțul său, Charles, medic de profesie. Lucrurile se schimbă treptat în momentul în care cei doi soți se mută din satul în care trăiau din cauza unei epidemii regionale. Emma găsește că soțul său este cel mai plictisitor, mediocru și imbecil om de pe întreaga planetă. Își caracterizează propriul copil ca fiind “urât” și își detestă propria existență părându-i rău că nu a avut norocul de a trăi o adevărată idilă cu un bărbat cu statut social precum eroii cărților citite de ea în copilărie.

Așadar, se arată disponibilă vis a vis de avansurile unui bărbat, care mai târziu îi va deveni amant. Se iubesc și sunt devastați de sentimente exaltate și o senzualitate ce depășește cu siguranță granițele imaginației Annei Karenina lui Lev Tolstoi. Relația se sfârșește brusc printr-o scrisoare trimisă de amant Emmei prin care era anunțată că va părăsi localitatea. Se îmbolnăvește și devine mai credincioasă după despărțire. Ca și cum, caracterul ce ține de aspectele morale, se mai poate schimba la vârsta ei.

Am avut dreptate când am spus că moralitatea unui om nu poate fi imbunătățită la o anumită vârstă. După puțin timp, Emma cedeaza din nou la avansurile unui student la drept pe nume Leon, care și acesta, la rândul lui, îi va deveni amant.

Punctul culminant al cărții îl reprezină faptul că Emma Bovary, din cauza datoriilor, se otrăvește și moare. Se pare că și de această dată, autorul reușește să își pedepsească personajul conferind scriiturii un pronunțat caracter moralizator.

Emma Bovary, intitulată în mod ironic în titlu cu sintagma de doamnă reprezintă pentru mine personajul de cea mai joasă speță ce merită urât din tot sufletul, întrecând prin lipsa de caracter și atitudinile compromițătoare personaje din întreaga literatură universală.

MADAME BOVARY (1949)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s